Szolgáltatások

2021. október 26., kedd

Brand körkép: Dorkász Szolgálat Alapítvány

Mostani írásomban egy olyan alapítványt mutatok be, akik nagyon közel kerültek a szívemhez. Emberségből nálam jelesre vizsgázott ez a csapat. Dorkász Szolgálat Alapítvány – megváltozott életekért

Kék vödör, diakónia, börtönmisszió, jótékonytér, táborok, tanszergyűjtés, önkéntesség és sorolhatnám tovább. Ismerősen hangzanak? Most bemutatom neked a Dorkász Alapítványt, ami már 30 éve ezekkel a tevékenységekkel segíti a rászoruló családokat, időseket és börtönviselteket.


1. Hogyan és mikor alapították?

A Dorkászt 1956-ben egy holland kisfiú álmodta meg, aki látta a kommunista elnyomást a magyarokon és megígérte, hogy segíteni fog rajtuk, ha felnő. Ezt az embert Dirk Jan Groot-nak hívták, aki 1991-ben megalapította a Dorkász Szolgálat Alapítványt. A magyarországi szervezet 2016-tól függetlenedett a hollandiai anyaszervezettől, akivel azóta is jó kapcsolatot ápol. Ez a 30 év alatt rengeteg szegény családnak és idősnek segítettek ruhával, élelmiszerrel, tisztítószerrel és tanszerrel.

2. Kiket támogatnak és hogyan?

Rászoruló családokhoz és idősekhez jutattnak el adományokat, amik megkönnyítik a hátrányos helyzetű emberek mindennapjait. Nehéz körülmények közül érkezett gyermekeknek tartanak művészetterápiás táborokat, ezzel elősegítve a mentális fejlődésüket. Másik fő terület a diakónia, ahol gyülekezetekkel partneri kapcsolatban támogatnak közel 35 településen lakó szegényeket. Képzéseikkel ezeknek az embereknek a fejlődését és önállósodását szeretnék elérni. A börtönökben végzett szolgálatuk során, sok büntetését töltő tinédzsernek mutatják meg, hogy lehet máshogy is élni, van más út. Létrehoztak egy Börtönmissziós Hálózatot is, ahol gyülekezetekkel azon dolgoznak, hogy a börtönből szabadult fiataloknak megfelelő közösséget biztosítsanak a gyülekezetekben és ezáltal megakadályozzák, hogy visszatérjenek a korábbi rossz életvitelükhöz.

                       

3. Te hogyan segíthetsz?

A Dorkásznál több lehetőséged is van, hogy segíts a rászorulóknak. Ez lehet anyagi vagy tárgyi támogatás, vásárlás (Kék vödör webshop, JótékonyTér webáruház ), önkéntesség vagy segíthetsz az időddel vagy tehetségeddel is. Most ezeket a lehetőségeket kicsit bővebben kifejtem.

Első a mindenki által közismert adakozási forma az anyagi támogatás, viszont náluk kiválaszthatod, hogy melyik szolgálati területüket szeretnéd támogatni a pénzeddel. Az időseket, családokat, börtönmissziót, a táborokat, a diakóniát, vagy a Kék vödröt.

Ha már itt tartunk akkor mi is az a Kék vödör? Nem tévedsz egy kék színű vödörről van szó, de ez a vödör különleges. Elsősorban azért, mert tartós élelmiszerekkel van tele, amit a rászoruló idősek és családok kapnak. Másrészt pedig, mert ez nem csak egy szimpla Kék vödör, hanem több funkciója is van. Például, hogy akik megkapják, azoknak hasznos a vízhordásra. Miért kell vizet hordaniuk? Neked ez fura lehet, de sokaknak nincsen bevezetve a víz a házukba, így mindennap a kútról hordják a vizet, amire a Kék vödör pontosan megfelel. Másik hasznos funkciója, hogy élelmiszereket lehet benne tárolni, ahol mondjuk nincsen konyha szekrény, ott ez nagyon hasznos az egerek ellen. Emellett akár egy kis széknek is elmegy. Ugye nem is gondoltad, hogy ennyi mindenre jó? Az elmúlt időszak nehézségei miatt nem tudtak közvetlenül gyűjteni élelmiszereket, ezért létrehoztak egy Kék vödör webshopot, ahol már néhány gombnyomással meg lehet tölteni egy Kék vödröt.

A következő adakozási lehetőség, elég rendhagyó. Nemrégiben létrehoztak egy Jótékony piacteret, ahol használt, vagy új de jó állapotú dolgokat vehetsz és az ezekből befolyt összeg egésze a projektjeikre fordul. Te választhatod ki, hogy pontosan melyik célcsoportot támogatod. Jót vehetsz és ezzel jót tehetsz! ;) Emellett ha neked van olyan cuccod, ami jó állapotú és neked nincs rá szükséged vagy már meguntad, akkor a JótékonyTéren szívesen fogadják!


 

Még egy másik hagyományos támogatási lehetőséged van az önkéntesség. Több területen is várják kipróbálhatod magad. Lehet ez adományszortírozás, élelmiszercsomagok összeállítása, beteglátogatás, család és időslátogatás. Mindemellett felfedezheted, hogy melyik a te területed és ha valamihez tehetséged van, akkor más területeken is segítheted az alapítvány működését. Minden segítség számít!

Web: https://www.dorkasz.hu/
Telefonszám: +36 52 441 119
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése