Szolgáltatások

2017. augusztus 8., kedd

Településmarketing: Hogyan érdemes fejleszteni egy területet a Google Maps segítségével!


Településmarketing: Hogyan érdemes fejleszteni egy kis települést a Google Maps segítségével!
Az elmúlt két évben nagyon sokat utaztam és vizsgáltam a kisebb települések és az ott működő vállalkozások marketingjét. Kevés településről mondható el, hogy hatékonyan oldotta meg az offline és online marketing adta lehetőségeket. Sajnos a többségre még  mindig a gyenge online jelenlét a jellemző, annak ellenére, hogy mára a Google adta lehetőségekkel (Google My Business, Google Maps)  nagyon sok mindent professzionálisan fel lehet építeni.
A Google Maps alkalmazást használva jelenleg az a tendencia a kisebb falvakban, községekben, hogy a térképen keresve nem igazán találunk semmit, ami egy turistának fontos lehet. Lehetséges, hogy nincs vagy nem került fel a térképre.
Mire keresnek a legtöbb esetben a turisták egy településen?
Az elmúlt két év időszakának tapasztalatai:
Szállások
Éttermek, vendéglátóipari egységek
Cukrászdák
Turisztikai látványosságok
Szórakozási lehetőségek
ATM automaták
Élelmiszer boltok
Patikák
Posta
Benzinkút
Dohánybolt

Google Maps is ezeket az észrevételeket erősíti.Valószínűleg ezért is kaptak külön kiemelt funkciót a térképen.
 Mit érdemes egy településnek tennie a térképen, hogy vonzóbbá váljon a turisták körében?
Mi történik abban az esetben, ha a fenti felsorolásból csak nagyon kevés dolog található meg az adott településen?

Nem jelent akadályt. Tegyük fel azokat, ami megtalálható. Anders Tamás barátom tette meg ezt Fövenyesen, tesztelés céljából.  Mikor elkezdte, kizárólag az Ezüst nyár Kft. és a Balatoni Hajózási Zrt. volt megtalálható a Google Mapsen. Valószínűsíthető, hogy, aki nem ismerte a helyet az nem tulajdonított neki nagy jelentőséget. Tamás Google Local Guide program keretén belül jó néhány, turistáknak fontos helyet tett fel a térképre.Ennek köszönhetően az egyszerű kis üdülő településből egy étteremmel, fagylaltozóval, élelmiszer üzlettel és vízibicikli bérlő hellyel rendelkező üdülő falut varázsolt a térképre.


Jómagam ugyanezt hajtottam végre Gyopárosfürdőn, mikor az ott található Alföld Gyöngye szálloda mellé feltettem a Kodolányi János Főiskolát, az  Alföld Gyöngye Kalandparkot és az Alföld Gyöngye éttermet. Ezzel sikerült elérni, hogy az érdeklődök ne csak a szállodát lássák, hanem a hozzá tartozó szolgáltatás kört is. A kalandpark felrakásával a szálloda ki tudott emelkedni a többi szálláshely közül, ami verseny előnyt jelent neki ebben a helyzetben. 


A fent bemutatott példákkal azt próbáltam érzékeltetni, hogy egy települést vagy egy településen belül működő vállalkozást is vonzóvá tudunk tenni.
 A Google Maps és a Google My Business ebben az évben számos új dologgal segíti a vállalkozásokat és a településeket (események létrehozatala a térképen, ingyenes weboldal amiről majd később írók stb). Jómagam minden településnek és ott tevékenykedő vállalkozásnak ajánlom, hogy használják ki ezeket a lehetőségeket, mert minél több dolgot tudnak megmutatni saját kis településükből, annál vonzóbb lesz a turisták körében.

(Kondor Albert)
Tisztelt Olvasó! 
Abban az esetben, ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése