2017. szeptember 21., csütörtök

5. Fontos marketing fogalom dióhéjban 5.fontos marketing fogalom dióhéjban 
A főiskolán és az egyetemen jobbnál jobb marketing fogalmakat tanultam.  Bármit is tettem, a definíciók mindig összekeveredtek a fejemben. Később, mikor elkezdtem ezt a szép hivatást a gyakorlatban alkalmazni, rájöttem, hogy miről is szóltak pontosan ezek a megfogalmazások. Most 14 év gyakorlattal a hátam mögött, úgy gondoltam, hogy leírom a saját változataimat is. 

Kedves Olvasó!
Abban az esetben, ha még suliba jársz, akkor a tanáraidnak mindig azt add vissza, amit kérnek. A gyakorlatban már tökéletesen elfogadottak lesznek az itt leírtak is.

A marketing fogalma
A marketing olyan tudatos vállalati magatartás, amely a fogyasztók és vevők igényeiből kiindulva alakítja ki saját üzletpolitikáját.

Online marketing fogalma
Az online marketing olyan tudatos vállalati magatartás, amely a fogyasztók és vevők igényeiből kiindulva alakítja ki saját üzletpolitikáját az online térben.

Marketing-mix


A marketing mix fogalma
 A  marketingeszközök különböző kombinációja, amelyeket a vállalatok/cégek a különböző piaci helyzetekben alkalmaznak, marketing mixnek nevezzük.
Klasszikus marketing mix (4P)
Termékpolitika
Árpolitika
Értékesítéspolitika
Reklámpolitika


marketing tervezés

Marketing terv fogalma
A marketing terv egy olyan folyamatot ír le, amiben a vállalat meghatározza, hogy miként szeretné elérni a kitűzött céljait.

részei:
Helyzetelemzés (vállalkozás külső és belső környezetének vizsgálata)
Célkitűzés
Célcsoport választás
Eszközrendszer kiválasztása
Költségelemzés


Marketing stratégia fogalma
A marketing stratégia e terv azon része, amely tartalmazza, hogy a vállalat milyen eszközrendszer segítségével tudja elérni célcsoportját és megvalósítani az általa kitűzött célokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése