2015. november 6., péntek

Tudatosan építkező marketing 1 rész. (esettanulmány)Ötlettől a konkurencia elemzésig

Szeretek olyan emberekkel együtt dolgozni, akik céltudatosak, tudják, mit szeretnének és a feladat elvégzéséhez szükséges szakmai tapasztalattal is rendelkeznek. 2014. márciusában egy ilyen tulajdonsággal megáldott kétfős csapat keresett meg a BStrader.com projekt megvalósításához. 2015. áprilisában el is kezdtük a közös munkát.
A legfőbb célkitűzésünk, hogy létrehozzunk egy olyan on-line tőzsdei mentoring programot, ami Magyarországon és a világon is egyedülálló. Most 2015. november 6 –án, kijelenthetem, hogy jó úton halad a csapat, hogy az álmait megvalósítsa.  Ilyenkor felmerül a legtöbb emberben a kérdés, hogy egy év alatt miként lehet egy vállalkozás ennyire sikeres. A válasz egyszerű: Csapatmunka és tudatosan építkező marketing. De a szavak helyett inkább nézzük meg lépésről lépésre hogy, miként alkottunk meg a stratégiát.


 Tervezés lépései

  1. Mielőtt bármit is elkezdtünk volna, megvizsgáltuk a vállalkozás külső és belső környezetét (nálam ez mindennél fontosabb, hiszen ekkor szembesülünk saját erőforrásainkkal).
  1. Az elemzés adatait felhasználva valós, elérhető célokat határoztunk meg (a szakmai gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon sok vállalkozás már itt hibázik).

  1. Mindezek után a célcsoport kiválasztására fektettünk nagy hangsúlyt. Részletesen megvizsgáltuk a lehetséges célcsoportokat. Végül azokra esett a választásunk, akik még kezdők (a célja a vállalkozásnak a professzionális traderek kinevelése a határidős piacon) vagy nem megfelelő oktatási anyagok miatt már sokat vesztettek a tőzsdei kereskedés során.

  1. Mikor az első három pont lezárult, következett a piackutatás. Itt egy 300 fős mintában vizsgáltuk, hogy milyen elvárásai vannak a célcsoportnak egy tőzsdei kereskedési tananyaggal kapcsolatban. Megnéztük, hogy milyen social média felületeket használnak (a szűkös erőforrásaink miatt volt erre szükség). Mindezek után rákérdeztünk, hogy milyen plusz szolgáltatásokért hajlandóak fizetni (az itt elhangzott válaszok adták az ötletet Balázs Szilárd tulajdonosnak, hogy megalkossa a vállalkozás egyik erősségét, a tőkefinanszírozott kereskedői programot).

  1. A piackutatással párhuzamosan indítottuk el a konkurencia elemzést. A vizsgálatot kiterjesztettük az összes lehetséges versenytársra itthoni és nemzetközi viszonylatban is (ezzel meg tudtuk magunkat védeni a lehetséges új piaci belépőktől). Az elemzés során a konkurens vállalkozások teljes marketing mixét vizsgáltuk. A termékpalettától kezdve az árazáson át a kommunikációs felületig. Nagy hangsúlyt fektettünk a kommunikációs stílusok kielemzésére is.


A fent bemutatott öt pont elkészítésével befejeződött a tervezés első szakasza. A folytatás, ami a kommunikációs felületek kialakításától a termék bevezetéséig tartott, a következő blog bejegyzésben lesz majd olvasható. Abban az esetben, ha nem tudsz addig várni, akkor nézd meg a prezentációs anyagomat, amit ebben a témában mutattam meg a Menedzserképző Központ 2015.október 14–én megrendezett marketing konferenciáján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése