2015. április 13., hétfő

JPÉ marketing: Gondolkozz máskéntSzámos vállalkozásnak segítettem már az elmúlt évek során. Sajnos sok esetben későn hívtak és csak nagy nehézségek árán tudtunk eredményt elérni (bevallom volt olyan, mikor nekem sem sikerült). Miért? Sorolhatnám az indokokat (pl: lufi szakember, logikátlan gondolkodás stb.) de ez a bejegyzés nem ezért született meg.
Az írásom célja bemutatni, hogy egyszerű logikai lépések sorozatával miként tudod megvalósítani saját JPÉ marketing stratégiádat. Lássuk azt a négy pontot, amit jómagam is használok a gyakorlatban és a legtöbb esetben sikeresen tudok lezárni vele egy projektet.

Kondor Albert  JPÉ marketing stratégia lépései a gyakorlatban
 
Helyzetelemzés
Az első lépcsőfok, hogy megvizsgáld a vállalkozásod jelenlegi helyzetét. Mérd fel az erőforrásaidat, piaci helyzetedet, konkurenciádat. Szakmailag megfogalmazva, készíts külső és belső környezeti elemzést.


Cél, Célcsoport
 A helyzetelemzés eredményeinek tudatában határozd meg a konkrét céljaidat. Pl: A következő hónapban szeretnék 150 000 látogatót a weboldalamra a social média platformokról.
A célcsoportot mindig a cél és az erőforrásaid pontos ismeretében határozd meg. Erről azért nem írok többet, mert számos szakirodalom áll rendelkezésre.

Eszközrendszer
 Szerintem ez az egyik kritikus pontja minden stratégiának. Jómagam mindig azt tanácsolom, hogy az első két lépcsőfok meglépése után használjuk az eszközrendszer kiválasztását.
Mit is jelent mindez? Vizsgáld meg a célcsoportod milyen platformokon van jelen és ott fejtsd ki a szükséges aktivitást. Most azt mondod, persze, tudom és legyintesz. A gyakorlat mégis mást mutat. A legtöbb vállalkozás szórja a pénzt a social média platformokra. Weboldalukon ott díszeleg a nagy platformok logója, mégsem hatékony az általuk képviselt marketing stratégia. Miért? NEM TESZTELIK A FOLYAMATOKAT! A legtöbb esetben a konkurencia után mennek, még akkor is ha az hibázik.
TE NE TEDD! Figyelj, tesztelj és optimalizáld a költségeidet. Így pénzt, időt, energiát spórolsz meg és az általad képviselt marketing hatékonyan fog működni.

Megvalósítás
A legtöbb stratégia azért bukik meg, mert elindítják és várják, hogy működik vagy nem. Tökéletes marketing eszköz nincs (Berényi Konrád cikke tökéletesen vázolja ezt az állítást). Minden projekt más. NEM SZABAD SABLONOKBAN GONDOLKODNI! Valami működik az egyik helyen, az nem biztos, hogy működik nálad is. Lehet, hogy csak egy kis eltérés ( egy adott erőforrás nincs) van a két projekt között de az pont elég ahhoz, hogy már másként alakuljanak a folyamatok.
Abban az esetben, ha elindítasz egy stratégiát, folyamatosan figyeld a visszajelzéseket és korrigáld a folyamatokat, úgy ahogy ezt Eric Ries: Lean Startup című könyvében nagyon jól kifejtette. Tudom gyakorlatból, hogy ezt a legnehezebb kivitelezni. HIDD EL, megéri az erőfeszítést!

Egy általam kivitelezett projekt JPÉ marketing stratégiával: Secret of the Magic Crystals

2015 április 15. Marketing konferencián előadott prezentáciom anyaga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése