2015. január 5., hétfő

Zseniális stratégiai lépések: Aldi

Először is mindenkinek kívánok Boldog Új Esztendőt! Köszönöm, hogy egyre többen olvassátok az írásaimat. Próbálok ebben az évben is olyan példákat mutatni, amely a sikeres JPÉ gondolkodást követi.
Ennek az évnek az első bejegyzése saját észrevételeimen alapul. Ha a valóságban vannak eltérések, akkor az  annak köszönhető, hogy saját logikám alapján próbáltam felvázolni egy kereskedelmi cég nagyszerű stratégiai lépéseit, ami a századik boltjuk megnyitásához vezetett. 


 Ha kimondom azt, hogy Aldi, szerintem mindenki tudja melyik kereskedelmi boltról beszélek (Jómagam 2010 óta vagyok folyamatos vásárlójuk). Magyarországon 2008 óta vannak jelen. Induláskor az alap stratégiájuk az volt, hogy zöldmezős beruházások keretén belül hozták létre üzleteiket a város szélén a versenytársak közelében. Szokatlannak tűnhet ez a lépés, de ésszerű. Olyan területen megjelenni jóval egyszerűbb, amely már a vevők által igen jól ismert. Ott már a környezetet és a helyet nem igazán kell reklámozni, kizárólag a konkurenciára érdemes figyelmet fordítani.

Miért tudott megmaradni a versenytársak mellett az Aldi?
Véleményem szerint a vállalat célcsoportja a kezdetben A+, A, B, C1, C2 volt, ami már alapjában véve egy jó szűrőnek bizonyult. Minőségi termék palettával (élelmiszertől kezdve a technikai eszközön át a kertészeti árukig), elérhető áron, hatékony promóciókkal (heti rendszerességgel akciós újság a környező postaládákban) próbálta elérni a vásárlókat. A stratégia bevált, hiszen évről évre emelkedik a cég árbevétele. A fotót látva még mínuszos előjelet látunk a 2013 -as adózott árbevételnél.  Mindez annak köszönhető, hogy a vállalkozás folyamatosan újabb üzleteket nyit.(2014 decemberében nyílt meg a 100.


Zseniális stratégiai húzás a plázastop megkerülésére
A plázastop törvény megváltoztatásával sokan úgy gondolták, hogy véget lehet vetni az Aldi szárnyalásának. Nagyot tévedtek. A vállalkozás vezetői egy zseniális stratégiai húzást vittek véghez. Az addig jól működő zöldmezős beruházással szembe menve beköltöztek a városokba és különböző lakóépületek földszinti helységeibe alakították ki boltjaikat. Ezzel a nagyszerű lépéssel több területen is sikereket értek el.
  • A célcsoport kiszélesedésével sokkal több ember számára elérhetővé vállt az Aldi által forgalmazott termék paletta.
  • Az árbevételük folyamatosan emelkedik
  • A konkurens vállalkozásokat erős versenyre kényszerítik

 Egy gondolat még a végére. Ideje lesz komolyan számolni az Aldival a versenytársaknak a jövőben. Te mit gondolsz kedves olvasó? 

(Kondor Albert)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése