2014. szeptember 26., péntek

A sűrű fillér jobb, mint a ritka forint

Szeretem kis hazánkat, mert fantasztikus gasztronómiánk, történelmünk és tájaink vannak. Tele vagyunk értékekkel, amit jó lenne a turizmusban tevékenykedőknek hatékonyan kihasználni. Sajnos azonban néhány helyen még mindig a régi elv érvényesül, egyszer lehúzni a vendéget nagy pénzzel és utána viszontlátásra. 
Aki ezt az elvet követi (bármelyik ágazatról is beszélünk), hamarosan kiteheti a csődbe mentem táblát.

Magyarország gyönyörű. fotó: Varján András. http://www.varjan.hu


Most egy tanulságos történetet mutatok be, ami egy kedves barátommal történt  meg a napokban. 

Ismerősöm kis létszámú(5 -7 fő) tréningeket szokott tartani elvonulva a város zajától. Az ő elképzelése szerint sokkal többet ki lehet hozni az emberekből, ha kiragadjuk őket a mindennapokból  és más környezetbe helyezzük őket. Innentől idézem az ő szavait.


"Egy faluba mentünk, ahol egy fix pontom volt, egy ismerős család meg a mesebeli, rusztikus parasztház vendégházuk (itt helyeztünk el 4 főt). A faluban volt még egy vendégház, ami kb 35%-al drágább áron kínálja  (+ fűtés + adó) szolgáltatásait a környéken található versenytársaihoz képest (a konkurens házak szebbek).  Felhívtam őket, hogy jövök, az egész ház minden kapacitását lekötjük, de nem fizetek többet nekik mint a versenytársak árai.  Jeleztem hogy nem mosunk, nem főzünk, csak alszunk ott. Elsőre okézta a tulaj, először mondta hogy reggel utaljam az egész összeget, majd kisvártatva visszahívott, hogy nem adja mégsem. (Vagyis 3 éjszakás szezonon kívüli telt ház foglalást elengedett egy falusi mellékutcában álló házban.)
5 percen belül találtam  a konkurenciánál egy nagyobb, szebb panorámás házat (itt lett elszállásolva a másik 3 fő) 4 kilométerrel arrébb a szomszéd faluban, némileg OLCSÓBBAN. A tulaj boldog volt hogy jövünk, nem kért előleget, mert akkor már nem nagyon szokta kiadni, jelezte hogy előzőnap jó meleget csinál nekünk, és elég, ha előző nap odajövök a házhoz és úgy fizetek. 

a fotó illusztráció
Természetesen a "drága" ház gazdája folyamatosan siránkozik, hogy nincs vendég."

Barátom történetét elolvasva az alábbi gondolatok jutottak eszembe. Vége a szezonnak nem igazán van kereslet a termékre. A legtöbb vállalkozás ilyenkor már akciózik, hogy legyen még egy kevés bevétele. Itt a tulajdonost ez nem igazán hatotta meg. Visszautasította a megkeresést. Biztosan meg volt rá a nyomos érve, de abba nem gondolt bele, hogy ez egy negatív véleményt szül. Egy elégedetlen vevő tíz másiknak fogja elmondani mindezt, ami tovább hatványozódik és  egy idő után valahol az on line térben (fórumok, közösségi felületek) meg fog jelenni. A negatív hír gyorsan terjed és nehéz kivédeni. Marketingesként tudom mennyi pénzt emészt fel egy elégedetlen ember megnyilvánulásból származó problémának a megoldása. Ráadásul, ha egyszer elveszítettük a vásárlók, ügyfelek bizalmát, nagyon nehezen tudjuk csak helyreállítani.

Kondor Albert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése